CENT-R

Slim functies combineren in de CENT-R.

Moeilijk vraagstuk? Draai het eens om! Het bracht Peter Wijnands, beheerder openbare verlichting bij Gemeente Rotterdam, op een baanbrekend concept. Hij kreeg steeds meer aanvragen om zaken aan de lichtmast te monteren, zoals laadpalen, 5G- en smartcity-applicaties. Wijnands draaide het om: hij begon bij de toepassingen en het idee dat het een lichtmast zou moeten zijn, liet hij los. Zo kwam hij op het concept van de CENT-R: een uniek platform met verschillende functies. De CENT-R is een kast met modules voor straatverlichting en elektrisch laden die verder uitgerust kan worden met 5G internet, camera’s, en sensoren die bijvoorbeeld luchtvervuiling en geluid kunnen meten.

Modulair

Wijnands: “Het liefst wil je zoveel mogelijk functies zoals straatverlichting en elektrisch laden op een plek combineren, zodat de wijk niet vol komt te staan met verschillende palen of kasten. Maar als je functies combineert, moet je wel rekening houden met de afschrijvingstijd. Een laadpaal gaat bijvoorbeeld maar 10 jaar mee en een lichtmast 40 jaar. Daarom heb ik de CENT-R modulair gemaakt: elk onderdeel dat is afgeschreven, kun je vervangen.” Met Stadsontwikkeling werd het idee verder uitgewerkt en i.s.m. het bedrijf Lightwell, werden in januari 2020 de eerste drie CENT-Rs geplaatst in Reyeroord.

Haken en ogen

Technisch is er veel mogelijk, maar organisatorisch en beheertechnisch zitten er haken en ogen aan zo’n CENT-R. Want wie mag eraan komen? Hoe ga je de verschillende functies beheren? Die vraagstukken onderzoekt Wijnands nu met zijn collega’s. “Ik had kunnen uitzoeken wat er allemaal mag en in de bestaande kaders een oplossing proberen te bedenken, maar ik heb ervoor gekozen om met een idee te beginnen en dan uit te zoeken wat je moet oplossen. Je kunt de uitdaging beter vroeg aangaan. Na de veiling van de 5G frequenties in 2022 ben je te laat. Dan kun je het niet meer inpassen in de openbare ruimte.”

Van links naar rechts: Jacco de Jong, voormalig wethouder economie Barbara Kathmann, Peter Wijnands

The Walker.

The Walker.

Op de CENT-R is The Walker aangesloten; een interactieve stoep van zonnepanelen, bedacht door Energy Floors. De opgewekte energie wordt geleid naar de CENT-R die er op haar beurt weer een elektrische auto mee kan laden. The Walker heeft als doel mensen in beweging te brengen en bewust te maken van duurzame energie. Zo kun je een game op de stoep spelen waarbij je de lichtjes snel uit moet doen.

Samen met leerlingen van het naastgelegen VMBO Veenoord SCHOOL4SPORT&LIFESTYLE is The Walker in 2020 met een dans geopend. Docente Silvia König: “Wij doen graag mee aan activiteiten voor wijkbewoners, zodat leerlingen en andere groepen uit de wijk meer begrip krijgen voor elkaar. Dat is super waardevol. Leerlingen hebben nu de opdracht om een ontwerp te maken om de lichtjes van The Walker in een bepaalde vorm te laten branden, als groet aan de bewoners van de flat die hierop uitkijkt.”

Van links naar rechts: Michel Smit, CEO Energyfloors, Silvia König, docente Veenoordcollege, Luuk van de Burgt, programmamanager Reyeroord